– Vil motivere til å ta teknologiutdanning

– Det gir meg mye å se andres glede når de får prøve ut en ny teknologi, og så blir jeg inspirert av deres ideer innen nye bruksområder. Men kanskje aller viktigst for meg personlig er å motivere og rekruttere unge til å velge teknologiutdanninger.
Tekst: Per-Jan Brekke/Godt Sagt Foto: Simen Falck/Godt Sagt
Navn: Åse Nerol Kleven
Selskap: Kongsberg Gruppen
Yrkestittel: Ansvarlig for Kongsberg Innovation Center
Alder: 24
Sivil status: Samboer
Opprinnelig fra: Hol i Hallingdal

Det sier Åse Nerol Kleven på klingende Hallingdal-dialekt. 24-åringen, som er ansvarlig for Kongsberg Innovation Center, flyttet for første gang til Kongsberg i 2015.
Og det gjorde hun for å studere automasjon på Kongsberg videregående skole, og noen år senere mekatronikk ved Fagskolen Tinius Olsen.

Kollega med roboten «Pepper»

Og til daglig arbeider Åse som ansvarlig for Kongsberg Innovation Center inne i Kongsberg Teknologipark.

– Her på senteret har vi mye omvisninger til skoleklasser, studenter, ansatte i selskapet og andre besøkende. I tillegg arrangerer vi blant annet Tech Sessions og teambuilding for ansatte i Kongsberg Gruppen. Målet er å inspirere og få de besøkende til å forstå hva ny teknologi kan brukes til. Det handler om å motivere folk til å bli kjent med ny teknologi, og å få de til å se mulighetene som ligger der, sier Åse som har roboten «Pepper» som nærmeste kollega. – Vi trives godt i lag. Må bare huske å lade den hver morgen, smiler hun.

Åse synes det er givende å vise de unge de mange teknologiske mulighetene som nå finnes enten det er AR, VR, 3D-printen eller andre nyvinninger. – Vi er blant annet del av et samarbeidsprosjekt mellom flere bedrifter her i Kongsberg by som baserer seg på samarbeid og erfaringsutveksling om AR-brillene Microsoft Hololens 2, forklarer hun.

– Mange muligheter

– Jeg syns det er viktig å inspirere unge til å se mulighetene innenfor teknologi. På denne måten får vi de beste hodene og hendene til å være med på å utvikle ny teknologi som skal gjøre hverdagen bedre og enklere for andre, sier Åse.

– Det som er fint her i Kongsberg og i teknologiparken er at det er så mange karrieremuligheter å velge mellom, og så mange ulike bedrifter samlet på ett og samme sted, forklarer 24-åringen.

Teknologibyen Kongsberg trenger 100-vis av mennesker.