– Historien er på vår side


Haokar Aziz er kurder fra Nord-Irak, men har bodd hele sitt liv i byen i hans hjerte; Kongsberg. – Her i Kongsberg har vi historien på vår side, sier produksjonsingeniøren.
Tekst: Per-Jan Brekke/Godt Sagt Foto: Simen Falck/Godt Sagt
Navn: Haokar Aziz
Selskap: TechnipFMC
Yrkestittel: Produksjonsingeniør

Alder: 28
Sivil status: Singel
Opprinnelig fra: Nord-Irak

Og med det tenker Aziz på industrihistorien fra sølvverket til våpenfabrikk og til dagens høyteknologiske by og industripark. – Kongsberg er en liten by, mens samtidig veldig stor med tanke på industri og teknologi. Historien har også vist at både byen og industrien har tålt «tidens tann», enten det er oppturer og nedturer, sier 28-åringen som også liker Kongsberg som by.

– Her har vi alt vi trenger med natur, kultur og næringsliv. Og det er godt og trygt sted å vokse opp, sier 28-åringen.

Familien er fra Nord-Irak, men Haokar ble født i Tyrkia. Da han bare var noen få måneder gammel gikk ferden til Norge og videre til Kongsberg der Haokar senere studerte Systems Engineering med industriell økonomi ved Universitet Sørøst-Norge. Og for halvannet år siden ble Aziz ansatt som prosjektingeniør, og senere som produksjonsingeniør, ved TechnipFMC.

Et bindeledd

– Min rolle er å være et slags bindeledd mellom ingeniør-delen og produksjonen. Det er både en spennende og en utfordrende jobb. Det er veldig mye interessant å drive med for tiden, sier Haokar som stortrives både i selskapet og i Kongsberg Teknologipark.

– Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, og det er alfa og omega for meg. Jeg er en sosial person som liker å omgås med andre kolleger. I tillegg får jeg jobbe med et internasjonalt fokus og dermed testet meg ut både i forhold til kunnskap og språk. Tror nok at min bakgrunn gjør at jeg har visse fordeler i møte med andre kulturer, sier 28-åringen som synes det er en stor fordel å kunne jobbe i en industriklynge og en teknologipark der kunnskap deles og der man kan dra nytte av hverandre.

– Betyr noe for andre

– Det er greit å ikke finne opp hjulet på nytt for hver gang, og så er det jo veldig praktisk at man ikke trenger å flytte for å skaffe seg ny jobb eller gå videre i karrieren. Her i Kongsberg Teknologipark er det jo flust av muligheter, sier produksjonsingeniøren som vedgår at han føler en viss stolthet når han leser i både nasjonale og internasjonale medier om teknologi som TechnipFMC har vært med på å utvikle eller produsere.

– Føler at det vi driver med har en stor betydning for andre. Det dreier seg ofte om innovasjon der vi enten utvikler ny teknologi eller utnytter dagens teknologi på en ny og bedre måte for å dekke et behov der ute i verden. Samtidig gjør vi systemene mer effektive, og på den måten bidrar vi også til å redusere klima- og miljøfotavtrykket vårt, påpeker Haokar Aziz hos TechnipFMC.

Teknologibyen Kongsberg trenger 100-vis av mennesker.