– Fokus på neste generasjon

– Vi har vært med på et 200 år langt industrieventyr her i Kongsberg. Nå gjelder det å legge til rette for at de neste generasjoner kan føre eventyret videre.
Tekst: Per-Jan Brekke/Godt Sagt Foto: Simen Falck/Godt Sagt
Navn: Bjørnar Bø
Selskap: Kongsberg Gruppen
Yrkestittel: Produktspesialist NASAMS
Alder: 53
Sivil status: Gift, to barn
Opprinnelig fra: Trondheim

Det sier Kongsberg Gruppens produktspesialist for luftvernsystemet NASAMS, Bjørnar Bø som hadde sin første arbeidsdag i selskapet den 2. januar 1991. To år etter tok han initiativet til etableringen av Kongsberg Klatreklubb(K3) og etter hvert engasjerte han seg også sterkt i Røde Kors Hjelpekorps. Nå ønsker han å hjelpe den neste generasjonen til å føre industrieventyret videre.

– Konkurrerer mot de aller beste

– Vi må ha bærekraft i tankene hele tiden. Det er jo et helt annet fokus på dette nå enn da jeg begynte i Kongsberg Gruppen. Det tenkes bærekraft både i forhold til valg av materialer, det å styre unna skadelige stoffer og bevisstgjøring rundt om et produkt er fremstilt på en etisk ansvarlig og miljøvennlig måte. Og det at vi utvikler og produserer løsninger som eksempelvis gjør det mer effektivt og mindre ressurskrevende å ferdes langs veien eller til sjø er jo miljøvennlig i seg selv, sier Bjørnar Bø som understreker at det er selve nyskapingen og utviklingen som gjør det interessant å jobbe med teknologi.

– Vi må utvikle oss hele tiden, og vi er avhengige av at krevende kunder pusher oss fremover, sier 53-åringen som synes det er spennende å jobbe med løsninger som benyttes over hele verden.

– Vi konkurrerer jo mot de aller beste i verden, og da har vi ikke noe annet valg enn å ligge langt fremme og være opptatt av stadig innovasjon, sier Bjørnar Bø som har hatt som mål å kunne utgjøre en forskjell.

Team-følelse og kontinuitet

– Det er godt å tenke på at jeg sammen med ulike team har vært med på å utvikle ny teknologi, lagt til rette for nye arbeidsplasser og funnet løsninger som er mindre belastende for miljøet. Så gjelder det å sørge for at den neste generasjonen får muligheten til å føre arven videre. Derfor er blant annet kunnskapsdeling uhyre viktig, sier Bjørnar som håper at han også de neste årene får både nye impulser og stolte øyeblikk.

– Det er jo det å løse noe sammen som et team som virkelig er morsomt og inspirerende, sier 53-åringen som tror styrken til både Kongsberg by og Kongsberg Teknologipark er kontinuitet. – De som flytter hit tar hele tiden med seg ny kompetanse, og så blir de boende her fordi de ikke trenger å flytte på nytt for å få ny kompetanse, nye utfordringer eller nye jobber. Det finnes mange muligheter her, sier Bjørnar Bø.

Teknologibyen Kongsberg trenger 100-vis av mennesker.